Mobiltelejätte gjorde rekordförlust

Den brittiska mobiltelejätten Vodafone redovisade på tisdagen en förlust på 13,5 miljarder pund, vilket motsvarar drygt 195 miljarder kronor. Men andra siffror i bokslutet gjorde att Vodafoneaktien ändå gick upp på Londonbörsen på tisdagsmorgonen.
Den ofantliga förlusten på motsvarande nästan 200 miljarder kronor beskrivs här som den största i brittisk företagshistoria. Men hälften av förlusten är engångskostnader i form av nedskrivningar. Vodafone har skrivit ned värdet kraftigt på förvärv som gjordes under de goda åren när det inte tycktes finnas några gränser för mobiltelefonins expansion. Börsen reagerade positivt Samtidigt som brakförlusten gör rubriker reagerade Londonbörsen i morse positivt på andra delar i bokslutet, som till exempel talar om en ökad rörelsevinst för räkenskapsåret som slutade i mars. Vodafone väntar sig en tillväxtförsäljning och en fortsatt ökning av intäkterna och sammanfattningsvis sade Vodafones VD Chris Gent till den brittiska radion i morse att företaget redovisar goda nyheter. Mindre förluster än väntat Marknaden hade väntat sig ännu större förluster i form av nedskrivningar och koncentrerade sig på rörelseresultaten i sin bedömning av bokslutet.
Titti Nylander, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".