”Barn hamnar i kläm”

Domstolarnas handläggningstider blir längre

2:27 min

I många domstolar kommer handläggningstiderna bli längre framöver, visar en kartläggning som Ekot har gjort. Det kan betyda längre väntan på rättegång, men också att beslut om vårdnad av barn dröjer.

– Det påverkar ju de inblandade för att det tar längre tid innan det blir dom i tingsrätten. Jag vill särskilt peka på familjemålen – vårdnad, boende och umgänge – där har vi barn inblandade som får vänta på domslut lång tid i värsta fall.

– Det är ju allvarligt för där har vi barn som sitter i kläm och behöver ett snabbt avgörande, säger Lars Holmgård, som är lagman och chef för tingsrätten i Värmland, till Ekot.

Ekot har frågat tingsrätter, hovrätter och förvaltningsdomstolar runt om i landet om deras handläggningstider kommer att bli längre framöver.

De flesta tror att det blir längre handläggningstider.

Totalt har 59 av 70 tillfrågade domstolar svarat på enkäten. Av dem som svarat är det ungefär 70 procent, eller 40 domstolar, som tror på längre handläggningstider. Endast två domstolar tror att de blir kortare.

Anledningarna till att handläggningstiderna blir längre är flera, enligt svaren i enkäten.

Lars Sjöström, lagman och chef på förvaltningsrätten i Malmö, säger att domstolen har fått in fler mål.

– Domstolen har fått in fler och fler mål de senaste åren och i princip inte fått några ytterligare resurser. Fortsätter det så kommer det tyvärr bli väldigt långa handläggningstider, säger Sjöström till Ekot.

Men i går presenterade Liberalerna att domstolarna ska få mer pengar i den kommande budgeten, som förhandlats med regeringen och Centerpartiet.

Men tillskottet är inte så stort som Domstolsverket hade begärt, säger ekonomidirektören där Leif Eriksson.

– Det är ungefär hälften av vad vi hade äskat om för nästa år, säger han till Ekot.

Enligt honom går det inte att säga än hur det kommer påverka handläggningstiderna.

– Vi har inte hunnit analysera det här än. Men det är klart att det kommer att leda till att man behöver göra prioriteringar i de olika domstolarna, säger han till Ekot.

Lars Sjöström, på förvaltningsrätten i Malmö, säger att längre handläggningstider betyder att privatpersoner får vänta på domar som rör till exempel sjukpenning och assistansersättning.

– I en förvaltningsrätt har vi många mål som berör enskildas ekonomi och försörjning. Det är klart att får man vänta ett år är det väldigt lång tid för en person som svävar i ovisshet om hur det kommer bli, men även kanske går miste om en förmån under den tiden, säger Sjöström.

För brottmålen är det också ett problem för rättssäkerheten när rättegångarna dröjer, enligt Lars Holmgård. Han nämner att till exempel vittnen får vänta längre på att vittna i domstol.

– Ett vittnesmål blir sämre med tiden. Det är det mänskliga att man minns sämre. Bevisning är en färskvara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista