Bättre bemötande ska få fler att anmäla sexbrott

Kostnadsfri juridisk rådgivning och specialenheter för våldtäktsoffer i sjukvården. Det är två av förslagen i Sexualbrottsutredningen, som på tisdagen lämnades till regeringen.

Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström har på uppdrag av regeringen utrett varför många sexualbrott inte anmäls och hur brottsoffer upplever rättsprocessen.

Han har också tittat på vad som kan göras för att öka anmälningsbenägenheten och minska påfrestningarna på brottsoffren när de väl lämnat in en anmälan.

– Sexualbrotten är speciella. Jag tror inte att det finns något annat brott där offret själv känner skamkänslor för det man råkat ut för. Det hänger ihop med vår syn på sexualitet. Det är så privat och intimt att man inte gärna vill prata om det och måste man så behöver man starkt stöd, säger Claes Borgström.

Anmälningarna av sexuella övergrepp är få, kanske är det bara 15 till 20 procent av brotten som anmäls.

Få fler anmäla
För att få fler att anmäla krävs ett bättre första bemötande, säger Claes Borgström.

– Bemötandet är väldigt viktigt. Inte bara inom rättsväsendet utan även på sjukhusen. Om första frågan till en våldtagen kvinna blir ”hur kommer det sig att du följde honom hem?”,  räcker den frågan för att flytta över lite grann av ansvaret på den som själv har blivit utsatt. Det kommer att avhålla andra att göra samma sak, säger Borgström.

Kunskapen om sexualbrott och hur sexualbrottsoffer reagerar måste samlas på olika enheter runt om i Sverige så att brottsoffren blir väl bemötta från start, säger Claes Borgström. 

Specialvård
Sexualbrottsutredningen föreslår bland annat specialenheter inom vården för sexualbrottsoffer.

Utredningen vill också att personal inom myndigheterna ska utbildas, till exempel inom polisen. Det är också viktigt att polisutredningarna av sexualbrott skyndas på.

Claes Borgström tror att hans föreslagna åtgärder skulle leda till att fler vågar anmäla. 

– Att det blir skillnad är jag övertygad om. Jag tror att fler kommer att göra anmälningar och fler kommer att anmäla i anslutning till själva brottet. Det kommer att öka utredningsmöjligheterna.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista