EU-krav på avreglering av apoteksmonopolet

Sverige är ett av ytterst få länder i världen som har ett statligt Apoteksmonopol. Men både EU-kommissionen och konkurrensverket pressar på för en avreglering. Lars Jeding, som för fyra år sedan utredde frågan på uppdrag av regeringen, tror att monopolets dagar är räknade.
Det har gått fyra år sedan Lars Jeding föreslog att Apotekets ensamrätt på att sälja mediciner skulle tas bort. Då hette socialministern Margot Wallström och hon var positiv till förslaget. Inom handeln satte man igång att förbereda sig på att kunna fylla butikshyllorna med Losec och näsdroppar. Engqvist vill behålla monopolet Vissa hann till och med anställa farmaceuter innan det blev tvärstopp. För Wallström försvann och den nuvarande socialministerrn Lars Engqvist har klart deklarerat att han vill behålla monopolet. Jedings tro på en stundande avreglering vill Engqvist inte kommentera, men låter via sin pressekreterare hälsa att det inte finns några sådana planer. Konkurrensverket och EU på samma linje Men Lars Jeding tror ändå att regeringen kommer att tvingas backa. Konkurrensverket har krävt att monopolet skrotas, och räknar med stora effektivitetsvinster om så blir fallet. Liknande uppmaningar fördes fram för ett par veckor sedan i EU-kommissionens genomgång av den svenska ekonomin. Stefan Carlsson, som är VD för Apoteket, säger att Apoteket redan idag är redo att konkurrera på en avreglerad marknad. Men han tror inte som Jeding att monopolet är borta redan inom två år. Martin Ahlquist, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".