Betraktas som säkerhetshot

Säpo-utpekad man släppt i väntan på utvisning

2:16 min

Den tidigare ägaren och huvudmannen till en friskola i Västsverige har släppts på fri fot men han ska fortfarande betraktas som ett säkerhetshot och bör utvisas.
Det skriver Migrationsöverdomstolen i ett yttrande till regeringen.

– Det handlar om att man anser att han kan utgöra en fara för rikets säkerhet, säger Anita Linder, lagman på Migrationsöverdomstolen i Stockholm.

Hur allvarligt är det?

– Det är så allvarligt att det finns skäl att utvisa honom tycker vi, säger Anita Linder, lagman på Migrationsöverdomstolen i Stockholm.

Mannen var en i raden av flera personer som i våras greps och togs i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll, som ger Säpo rätt att ansöka om utvisning. Männen ska enligt Säpo har bidragit till tillväxten i våldsbejakande extremistmiljöer och vara ett hot mot rikets säkerhet. Det handlar bland annat om flera imamer verksamma på olika platser i landet.

Migrationsöverdomstolen har hittills yttrat sig angående fem av männen och då också gått på Migrationsverkets linje att de ska betraktas som säkerhetshot och bör utvisas. Det blir nu regeringen som avgör om männen ska utvisas.

På grund av omständigheter i mannens hemland menar dock Migrationsöverdomstolen i sitt senaste beslut att det inte går att verkställa utvisningen. Han har också släppts på fri fot men han har anmälningsplikt till polisen.

– Vi har också precis som Migrationsverket gjort bedömningen att på grund av omständigheterna i hans hemland går det inte att verkställa beslutet, säger Anita Linder, lagman på Migrationsöverdomstolen i Stockholm.

Mannen har också sedan han greps i våras släppt ägaransvaret och huvudmannarollen för den friskola i Västsverige som han drivit i många år. Skolan har tidigare fått kraftig kritik från Skolinspektionen för religiösa inslag i skolmiljön och just nu pågår en särskild ägar- och ledarskapsprövning av skolan hos Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista