EU-kommissionen

Ylva Johansson (S) ansvarar för migration

0:49 min

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nu presenterat sin laguppställning. Ylva Johansson får ansvar för migration.

Den kommande ordförande Ursula von der Leyen presenterade sin laguppställning vid lunchtid.

– Kommissionärerna är de centrala pusselbitarna i mitt lag, sa hon.

Hon fortsatte:

– Jag vill att den här kommissionen ska vara flexibel och modern, som förstår Europa och lyssnar på vad Europa vill.

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johanssons ansvarsområde blir migrationsfrågor och så kallade inrikes frågor, det vill säga gränskontroller, brottsbekämpning och antiterrorarbete för EU.

Hon får därmed i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010—2014.

– Om ni vill ha något gjort, fråga henne. Hon kommer att ha hand om inrikesfrågorna, sa von der Leyen om Ylva Johansson.

"Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union", säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

– Det blir en väldigt tung och viktigt portfölj. Det blir en stor utmaning att få en mer gemensam politik på det här området, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige om Ylva Johanssons ansvarsområde.

Finlands Jutta Urpilainen får ansvar för internationella partnerskap. Vidare blir lettiske Valdis Dombrovskis ekonomiansvarig, franska Sylvie Goulard får hand om industripolitiken medan belgaren Didier Reynders blir justitiekommissionär.

Som väntat ger hon nederländske Frans Timmermans ett huvudansvar över frågor som rör klimatförändringarna, medan danska Margrethe Vestager blir digitaliseringsgeneral.

– Det är väldigt intressant att hon prioriterar klimat och miljöfrågorna. Hon vill att Europa ska vara en modell för resten av världen, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige om von des Leyens presentation av den nya kommissionen.

Innan Ylva Johanssons arbetsområde är helt spikat måste hon och övriga kommissionärer godkännas av EU-parlamentet. Det sker via utskottsförhör och senare en omröstning i slutet av oktober.

Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.

Texten uppdateras.