Nytt projekt ska lära vuxna läsa

Sollentuna kommun ska införa ett nytt system för att lära vuxna analfabeter att läsa och skriva. Efter ett lyckat pilotprojekt ska undervisningen i svenska för analfabeter delvis genomföras på olika arbetsplatser i form av praktik.
Istället för att studera tillsammans med andra som varken kan läsa eller skriva och vars svenskkunskaper dessutom är bristfälliga, har nu 18 analfabeter i Sollentuna fått praktisera på olika företag. Den så kallade ABC-utbildningen för analfabeter i Sollentuna är till för elever som aldrig tidigare eller bara under nåra få år gått i grundskola och därför har svårare än andra att lära sig svenska. Tanken är att de ska få in en fot på arbetsmarknaden och inspireras till att lära sig svenska. Under pilotprojektet som nu är klart har praktiken bara varit en vecka. Men både lärare, elever och företagare är så nöjda att Sollentuna kommun framöver ska ha en betydligt större del av ABC-utbildningen i form av praktik på företag. På sikt kan hela utbildningen förläggas på olika arbetsplatser och själva svenskautbildningen ska ske vid sidan om praktiken.
Daniel Velasco, SR Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".