På order av Trump

Fredssamtal om Afghanistan ställs in

2:06 min

Amerikanska befälhavare säger nu att de kommer trappa upp de militära insatserna mot talibanerna.

De fredssamtal som skulle ha hållits i USA i helgen mellan Afghanistans president och talibanrörelsen har ställts in på order av USA:s president Donald Trump som säger att det inte finns förutsättningar för en uppgörelse.

USA har under flera månader fört samtal med talibanerna och tanken från president Trumps sida var att någon slags uppgörelse skulle kunna sys ihop i Camp David.

I största hemlighet hade Trump planerat för att såväl Afghanistans president Ashraf Ghani som företrädare för talibanerna skulle närvara och att man skulle nå en uppgörelse som även innebar att USA kunde börja dra tillbaka sina trupper.

Men uppenbarligen har förberedelserna inte gått som planerat och det står nu klart att det inte blir några samtal i Camp David.

– Man kan väl tänka sig att Trump gör det här för att sätta press på talibanerna. Att dom inte skulle komma undan så lätt som dom hade gjort i det utkast till avtal som finns, säger Anders Fänge, afghanistankännare och tidigare verksamhetschef för Svenska Afghanistankommitten.

Enligt vad som kommit fram hade talibanerna inte gått med på en generell vapenvila utan enbart förbundit sig att inte attackera amerikanska trupper i Afghanistan. Något som fick Afghanistans regering att protestera, samtidigt som amerikanska befälhavare varnade för riskerna med att lämna fältet fritt för talibanerna som erövra stora områden av under de senaste åren.

Anders Fänge varnar för konflikten nu riskerar att trappas upp.

– Talibanerna kommer inte att vika undan utan de kommer att fortsätta kriget och säkert klara det ganska bra. De som kommer att råka illa ut är afghanska civila, eftersom det huvudsakliga vapnet som amerikanerna använder är flygbombningar och då är det mest civila som drabbas.