Sveriges nya EU-kommissionär

Ylva Johansson (S): Tydligt att vi behöver ett omtag

2:00 min

Ett tungt ansvar vilar på Sveriges nya EU-kommissionär. Ylva Johansson kommer ansvara för migration och inrikesfrågor i den nya kommissionen. Hennes svåraste uppgift blir att lösa den infekterade frågan om gemensamt ansvar för asylsökande.

– Jag hoppas jag med min erfarenhet kan ta mig an de här frågorna men jag har respekt för att det är svåra frågor, säger Ylva Johansson.

Ja, migration och solidariskt ansvar för asylsökande har varit en fråga som EU-länderna bråkat om i flera år och där man inte lyckats hitta en lösning.

Men EU-kommissionens kommande ordförande Ursula von der Leyen, hoppas på den svenska kommissionären.

Ylva Johansson är handlingskraftig, vill du få något gjort, snacka med henne, sa von der Leyen när hon presenterade Ylva Johansson och hennes portfölj i kommissionens pressrum.

När det gäller migration har von der Leyen själv indikerat att hon kan dra tillbaka de förslag som nu ligger på bordet men som man inte lyckats enas om och helt enkelt börja om från början.

Johansson vill inte idag svara på om de gamla rättsakterna ska skrotas.

– Det är för tidigt att svara på det. Men det är tydligt att vi behöver ett omtag. Jag ska börja med att besöka alla EU-länder för att försöka hitta vägar framåt.

Förutom migration kommer Ylva Johansson också ansvara för inrikesfrågor vilket bland annat omfattar fri rörlighet, gränskontroll och terrorism.

När det gäller andra tunga portföljer fick Nederländernas kommissionär Frans Timmermans ansvar för klimat med målet att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent. Danskan Margerethe vestager får ansvar för konkurrens- och digitala frågor och ska vara den som ser till att EU kommer ikapp världsledarna USA och Asien.

Frankrikes kommissionär fick den tunga posten inre marknad och industripolitik, Irland fick handel och Italien ekonomi.

Närmast väntar nu utfrågning i EU-parlamentet för Ylva Johansson och de andra föreslagna kommissionärerna. Det är inte alls säkert att alla blir godkända - parlamentet väntas rösta om hela kommissionen i mitten av oktober, strax innan kommissionen tillträder 1 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista