Statens medieråd

Unga väljer mobilen framför annat

2:05 min

Unga fastnar vid mobilen eller datorn och hinner inte med allt de tänkt, som idrott, läxor eller att hjälpa till hemma. Bland annat det visar ny rapport i dag.

Omkring 80 procent av 9-åringarna använder en smarttelefon varje dag, sedan blir det bara fler och fler. Av 18-åringarna uppger alla i undersökningen att de använder mobilen varje dag. Något som går ut över andra sysslor, säger 14-åriga Monika:

– Innan har det varit så att jag ska städa mitt rum innan jag går till skolan, men nu har det blivit så att jag inte hinner det för jag sitter med mobilen precis när jag vaknar och då hinner jag inte det.

Men mer användande leder till att många känner att de är för mycket på mobilen eller i sociala medier, något drygt 40 procent uppger. Alice, 15 år, är mycket på sin mobil.

– Det är väl inte jättebra att an vända mobilen så mycket., Jag använder den flera timmar om dagen, säger hon.

De som använder mobilen allra mest är 16-17-åringar, 68 procent uppger att de använder mobilen mer än tre timmar om dagen. Och just det att många unga använder mycket tid till t.ex. spel och sociala medier kan leda till konflikter med föräldrar. 15-åriga Liam berättar att hans mamma i bland vill att han lämnar ifrån sig sin mobil:

– Hon vill ta min mobil, men låter henne inte göra det.

Vad använder du för argument?

– Att jag har viktiga SMS att skriva och att jag måste använda den för plugg, typ det.

Rapporten från Statens medieråd tar även upp att fler unga känner sig utsatta, det kan handla om mobbning eller att någon frågar efter lättklädda bilder, säger Ulf Dahlqvist, forskningsansvarig.

– Och det ökar ganska tydligt. Men sedan vet vi inte om det beror på att tonen på nätet blivit hårdare, eller om det beror på att man faktiskt i dag reagerar på saker man inte reagerar på innan.

Det är åttonde gången undersökningen görs och 13 000 personer har tillfrågats om deras medievanor, 33 procent har svarat.

Föräldrarna till 14-åriga Monika tycker hon använder sin mobil för mycket och att hon måste ta pauser:

– Mamma tror att jag är beroende. Så hon tycker jag ska gå någon kurs så att jag ska lära mig att bli mer social. Socialläger typ.