Rättsväsendet

Moderaterna vill se mer pengar till domstolarna

1:56 min

Moderaterna kritiserar nu att domstolarna inte får ännu mer pengar i den kommande budgeten från regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

– Vi kommer att lägga mer än vad regeringen har satsat här, eftersom vi ser att det annars finns en uppenbar risk att domstolarna blir en flaskhals för rättsväsendet, säger Johan Forssell,
rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till Ekot.

I många domstolar kommer handläggningstiderna bli längre framöver, enligt en enkät som Ekot har gjort. Av dem som svarade på enkäten var det 40 domstolar som tror på längre handläggningstider.

Det kan få flera olika konsekvenser. Bland annat att misstänkta och offer får vänta längre på rättegång, att privatpersoner får vänta längre på dom i fall som rör assistansersättning eller att barn får vänta på beslut om till exempel vårdnad.

– Jag tänker på många barn som kommer fara illa därför att handläggningstiderna i familjemålen är så långa. Det är väldigt tråkigt, säger Forssell.

En av anledningarna till de längre handläggningstiderna är att domstolarna inte har tillräckligt med pengar, enligt svaren i Ekots enkät.

En domstolschef skriver att det behövs mer pengar så att fler domare kan anställas.

I den kommande budgeten, som förhandlats fram mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet, kommer domstolarna att få mer pengar.

Men det är inte så mycket pengar som Domstolsverket hade begärt, nästa år handlar det om ungefär hälften. Det är än så länge oklart hur det kommer påverka handläggningstiderna.

I går sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att det kan komma ytterligare tillskott under mandatperioden, om det visar sig behövas.

Hon sade också att man ändå skapar ett utrymme nu att göra lite mer och för att få bort flaskhalsarna som drabbat rättsväsendet.