CIA

New York Times: CIA hade spion i Putins närmaste krets

1:44 min

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, hade länge en spion på högsta politiska nivå i Ryssland. Men efter avslöjandena om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016, tvingades man hämta ut källan som nu lever på okänd ort, rapporterar amerikanska medier.

När källan rekryterades av CIA, någon gång på nittio eller åttiotalet ska denne har varit en tjänsteman på mellannivå i den ryska administrationen. Men allt eftersom åren gick, klättrade källan i regeringsapparaten för att till slut hamna i den absoluta toppen med direkt tillgång till den ryske presidenten Vladimir Putin, rapporterar New York Times.

Därmed skulle källan vara en av CIA:s mest värdefulla spioner i organisationens historia. Informationen från källan bedömdes så känslig att den till och med undanhölls från de dagliga underrättelse-briefingarna som hölls för president Obama.

Istället levererades den ryska informationen direkt till presidenten i särskilda förseglade försändelser. Det var också denne källa som låg bakom påståendet att Vladimir Putin själv beordrat den ryska påverkanskampanjen inför det amerikanska presidentvalet 2016.

Uppgifterna sågs, enligt New York Times, först som så anmärkningsvärda att det fanns en oro, inom CIA, att källan i själva verket var dubbelagent och en granskning av källans alla tidigare uppgifter genomfördes.

Men inför presidentvalet anklagade amerikanerna formellt Ryssland för att försöka påverka det kommande valet, och i januari 2017 offentliggjordes en del av CIA:s rapporter kring påverkansoperationen. Offentliggörandet ledde till spekulationer om att CIA hade en källa djupt inne i den ryska administrationen och av rädsla för att källan skulle avslöjas hämtades denne ut ur Ryssland och lever idag på okänd ort med dold identitet.