Kriminella gängen i Sverige

Problem att komma åt anstiftare i mordutredningar

2:06 min

Problemen med att komma åt anstiftare bakom mord och mordförsök med skjutvapen bedöms vara en av de största utmaningarna.

Att polisen inte lyckas komma åt anstiftarna bakom mord och mordförsök med skjutvapen är en av de största utmaningarna för att stoppa dödsskjutningarna i kriminella miljöer. Det är en av slutsatserna som polisen i Stockholmsregionen drar efter att ha djupanalyserat de senaste årens mord och mordförsök med skjutvapen.

– Vi anser att det är anstiftarna som driver våldsspiralerna. Även om vi lyckas lagföra utförare så kommer våldsspiralerna att fortsätta om vi inte får bort anstiftarna, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie i region Stockholm som leder den forskargrupp som djupstuderar de senaste årens dödsskjutningar i Stockholmsregionen.

Att få någon dömd för anstiftan till mord eller mordförsök är exceptionellt svårt. De skjutningar med dödlig utgång som vi ser idag handlar ofta om rena beställningsjobb, menar Gunnar Appelgren.

– Man använder yngre utförare för att genomföra de olika angreppen, säkert av två skäl. Delvis för att man får ett lägre straff som yngre men också för att de yngre vill göra kriminell karriär.

Det är Stockholmsregionen som i år drabbats hårdast av det dödliga våldet med skjutvapen, med 14 dödsskjutningar totalt. Men räknar man därtill in de två män som sköts till döds i Köpenhamn i somras, och som var hemmahörande i Järvaområdet, blir siffran 16.

Och det är de planerade morden som polisen tror sig ha svårast att stoppa, berättar Gunnar Appelgren.

– Man har blivit ganska van med att hålla sig undan oss, och det går ganska snabbt. Man går väldigt fort från planering till handling och tiden för oss att förstå vad som händer för att sedan kunna agera är väsentligt kortare i den här typen av brott.

Samtidigt kan Ekot berätta att polisen lyckats komma åt två centrala ledargestalter från ett av de mest ökända kriminella nätverken i Stockholmsregionen. Det handlar om två svenska män i 20-års åldern som blivit utlämnade från Spanien till Sverige. Båda har nu dömts till fängelse för grovt narkotikabrott respektive penningtvättsbrott. Männen har tidigare även suttit häktade, misstänkta för inblandning i ett mord 2017.

Många aktiva i de kriminella nätverken har de senare åren använt just Spanien som tillflyktsort.

– Det vi sett i en del av våra utredningar är att det vi bedömer är misstänkta gärningsmän eller utförare, i mord eller mordförsök, reser iväg med den vi tror är anstiftare. De åker ner till Spanien i någon form av belöningsresa. Det är inte bara vid enstaka tillfällen utan det har vi sett i flera delar, avslutar Gunnar Appelgren.