Många döda och skadade

Sydafrika: Rädsla efter främlingsfientligt våld

2:16 min

Efter senaste veckans många främlingsfientliga attacker i Sydafrika känner många utländska medborgare nu stor oro för nya attacker.

– Jag är jätterädd, de bränner ner andras egendom och allt möjligt, säger Okish Pibobe från Nigeria, som har en liten butik för mobiltelefontillbehör här i centrala Pretoria, Sydafrikas huvudstad. Precis granne med honom brändes flera affärer ägda av utlänningar ner av en uppretad mobb i förra veckan. Då bland annat hans brors affär lades i ruiner.

– Det är illa, säger han och menar att polisen måste göra mer för att skydda utländska medborgare.

Nästan alla butiker längs gatan här i Pretoria ägs av utlänningar. Lite längre ner i en butik som säljer husgeråd står Etie från Etiopien.

– Jag är rädd och skulle helst vilja flytta, säger hon och lägger till att hon inte begriper varför afrikaner ger sig på andra afrikaner.

Attackerna på utländska medborgare började för en dryg vecka efter att en sydafrikansk taxichaufför skjutits till döds av vad många antar var en utlänning. Sedan dess har medborgargarden tagit lagen i egna händer på många håll i landet - mer än tio personer har dött och över 600 gripits.

Trots myndigheternas löften om att stoppa våldet är det fortfarande mycket spänd stämning på många platser. Här i centrala Pretorias affärsdistrikt till exempel, där många jag möter menar att myndigheterna borde köra ut de hundratusentals, om inte miljontals utlänningar som bor i Sydafrika.
Ntutuse Komfortsibia är grönsaksförsäljare och tycker att utlänningar, särskilt nigerianer, bara säljer droger och begår brott.

Så våldet mot utlänningar är motiverat?

– Ja, våldet var rätt väg att gå, de måste bort härifrån, säger Ntutuse Komfortsibia.