Mellanöstern

Europa kan stå inför ny syrisk flyktingvåg

2:23 min

Stora flyktingskaror befaras om striderna trappas upp i nordvästra delarna av landet. Det säger Jan Egeland - tidigare FN-sändebud i Syrien och idag chef för Norska Flyktinghjelpen.

Ryska plan bröt vapenstilleståndet igår liksom syriska flyg. Jan Egeland talar om en ytterst skör situation i områden mot den turkiska gränsen.

– I Idlib står idag tre miljoner människoliv på spel. Blir det krig gata för gata och by för by i Idlib så kommer hundratusentals människor kasta sig iväg på flykt och många av dem vill ända till Europa, säger Jan Egeland.

– För ögonblicket går allt åt fel håll i nordvästra Syrien. Området är upp till randen fyllt av internt fördrivna syrier och Idlib är som jag ser det ett enda gigantiskt stort flyktingläger fullt av kvinnor och barn, fortsätter den tidigare FN-chefen.

Jan Egeland anser att det är ohållbart att EU i över tre år betalat Turkiet för att stoppa syrier från att nå Europa och kunna söka asyl. EU måste tänka om, säger han, men konstaterar:

– Avtalet mellan EU och Turkiet är under enorm press.

Turkiet självt hotar med att bryta överenskommelsen om landet inte får omvärldens stöd för en buffertzon inne i Syrien, dit många syriska flyktingar skulle kunna föras. President Erdogan använder också avtalet som påtryckningsmedel för att få önskat territorialvatten kring Cypern och kring områden för provborrning av olja.

Den tidigare FN-chefen konstaterar att villkoren för flyktingar hårdnat på många håll i världen, i Libanon, i Turkiet och också för somalier i Kenya till exempel. Framöver tror han att blickarna kommer att flyttas mot Sahel, ökenområdet i norra Afrika:

– Vi har trappat upp dramatiskt här. Det är ett område där tiotals miljoner människor lever utan hopp, utan framtid och där extremisterna breder ut sig mycket fort, och där politiken mot dessa väpnade grupper är ineffektiv, säger Jan Egeland. Jakten på kriminella för inte Sahel-regionen framåt, men att möta kriserna i till exempel Burkina nu tidigt vore viktigt, understryker han.