Tv-spel

KBT kan bota gaming disorder

1:55 min

Förra året klassade Världshälsoorganisationen "gaming disorder" som en diagnos. Men i dagsläget är det svårt att veta var gränsen går mellan normalt spelande och för mycket.

Just nu görs en översikt på Göteborgs universitet av vilken forskning som finns om "gaming disorder", bland andra forskaren Jenny Ragmar jobbar med översikten.

– För några få så går spelandet över gränsen och blir ett problem. Men exakt var den gränsen går kan forskningen inte visa, säger Jenny Ragmar.

Enligt ICD som är en diagnosförteckning som används i svensk vård ska en person, för att kunna diagnostiseras med "gaming disorder", visa ett ihållande mönster av spelbeteende som utmärks av att spelande tar överhand i livet.

Det kan till exempel leda till konsekvenser som att personen slutar gå till jobbet eller skolan och slutar bry sig om sin familj och sina vänner, enligt Jenny Ragmar.

Det finns i nuläget inget säkert svar inom forskningen på hur man kan behandla personer med "gaming disorder", men man har testat kognitiv beteendeterapi.

– Det har man sett haft effekt och ibland i kombination med läkemedel. Det bygger på att personen som söker hjälp har stark motivation och vill ändra sitt beteende, säger Jenny Ragmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista