Posten i Finland

Tusentals kan få sänkt lön – vd:n får miljoner

1:42 min

I Finland blåser det rejält kring Posten. Enligt medieuppgifter finns planer på nya avtal som skulle innebära sänkt lön för 8 000 anställda.

Tidigare har det enligt medier i Finland varit tal om planer på att 700 anställda vid Posten kunde få sänkt lön, det här genom att de anställda skulle överföras till nytt kollektivavtal som innebär mindre kostnader för Posten.

Det uppges främst handla om anställda som sorterar post. Enligt facket kunde det nya avtalet innebära att lönen i genomsnitt sjunker med 30 procent, för en del anställda kan det enligt facket handla om 50 procent.

Det här har väckt mycket kritik och de anställda strejkade förra veckan. Samtidigt som det har varit tal om lägre löner för hundratals anställda, har uppgifter i media om hur mycket Postens vd tjänar väckt stor uppmärksamhet. Han tjänade ifjol cirka 10 miljoner svenska kronor totalt i lön och ersättningar. Förra veckan meddelade han att han avstår från sin lön i två månader.

Enligt uppgifter i Finlands största dagstidning, Helsingin Sanomat, kan det nu handla om att 8 000 anställda vid Posten skulle beröras av mindre lön i framtiden, alltså betydligt mer än siffran 700 som tidigare har nämnts. Det jobbar cirka 22 000 personer på Posten i Finland.

Statsminister Antti Rinne från Socialdemokraterna har kritiserat lönesänkningarna och talar om att man kunde utreda om de som skulle drabbas kunde kompenseras med en engångsersättning. Rinne säger också till Helsingin Sanomat att han har funderat på om staten under några års tid kunde frångå vinstkravet på Posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista