Israel

Arabländer fördömer Netanyahus utspel

2:33 min

Benjamin Netanyahus vallöfte att försöka införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken beskrivs som farligt och som en aggression av länder i regionen.

Även EU och FN luftar oro över Netanyahus avsikter.

– Annekteringen fördöms av bland annat FN, palestiniernas chefsförhandlare kallar det ett krigsbrott. EU har också sagt att det underminerar hela fredsprocessen, säger Ekots mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Netanyahus utspel kommer bara en vecka före Israels nyval. Det tas emot med upprördhet men även viss skepsis i delar av omvärlden. Dels har han lovat liknande saker tidigare, och dels framgår det inte vilka delar av Jordandalen, som berör såväl Israel, Västbanken som Jordanien, han menar.

– Han gör det dels för att han vet att han har USA:s president på sin sida men självklart även för att det är val om en vecka. Det hölls val i april men som ledde till att det inte gick att bilda regering för att det var för jämnt, säger Johan-Mathias Sommarström.

– Läget ser ut att vara det samma nu, så Netanyahu måste komma med utspel och det här är en fråga som har stort stöd i den Israeliska opinionen. Även ett litet stöd bland palestinier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista