Avstängning nekas

Våldtäktsdömd läkarstudent får vara kvar

1:39 min

Lunds universitet vill stänga av en läkarstudent som har dömts för våldtäkt. Men Högskolans avskiljandenämnd säger nu nej.

Det var i juni som läkarstudenten vid Lunds universitet dömdes i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt. Universitetet skickade då in en begäran till Högskolans avskiljandenämnd för att få studenten avstängd. I sin begäran påpekade universitetet att våldtäktsoffret var en annan läkarstudent och därför fanns risk för psykiskt lidande hos den utsatta då denne riskerar att möta gärningsmannen i studiemiljön.

– Vi tycker att vi har ett särskilt ansvar eftersom det gäller läkarutbildningen där patientkontakt ingår, säger Maria Björkqvist är utbildningsansvarig på medicinska fakulteten i Lund.

Under onsdagen kom beslutet från Högskolans avskiljandenämnd som avslog universitets begäran. Något som Läkartidningen var först med att rapportera. Bland annat eftersom domen överklagats till hovrätten och därmed inte vunnit laga kraft.

– Hur vi ska hantera beslutet vet vi inte än. Men vi menar fortfarande att studenten borde ha avskiljts.

Studenten kan dock inte fullfölja utbildningen som vanligt, eftersom sjukvården har sagt nej till att ta emot studenten.

– I stället har studenten erbjudits anpassad studiegång utan patientkontakt. Det har vi gjort eftersom vi är skyldiga att ge honom en utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista