ERIC TORELLS DÖD

Experten: Förmågan att ta in information begränsad under stress

2:26 min

Under onsdagen fortsatte rättegången kring händelsen där 20-åriga Eric Torell blev skjuten av polis i centrala Stockholm i fjol.

Under dagen hördes flera vittnen som kallats dit av försvaret. Bland annat en expert som pratade om hur människors förmåga att fatta rationella beslut påverkas av kraftig stress.

– Även utan ett stresspåslag har vi naturliga mänskliga begränsningar, och under stark stress blir förmågan att ta in information utifrån begränsad, säger Johan Bertilsson, som nyligen doktorerat i hur människor påverkas av stress.

Enligt poliserna som åtalats för att de inte slutat skjuta i ett skede då Eric Torell vänt ryggen till så uppfattade de aldrig att han vände sig om.

Enligt åklagaren visar det att poliserna inte hade kontroll över vilken effekt tidigare avlossade skott haft.

Men från försvaret har man en annan uppfattning, och på deras begäran hördes idag en expert, Johan Bertilsson, som nyligen doktorerat, bland annat i hur människor påverkas av stress.

Och den ena polisens försvarsadvokat, Tomas Martinson, frågade då om polisernas uppfattning om att de inte skjutit mot Eric Torell när han var vänd med ryggen mot dem var rimligt, med hänvisning stresspåverkan.

Ett annat av försvarets expertvittnen en vapeninstruktör som utbildar poliser, berättade att simulerade tester han gjort visat att det inte är ovanligt att poliser som skjuter för att rädda sitt liv fortsätter skjuta även när angriparen vänt ryggen om.

– Väldigt många kunde inte ens märka att gärningsmannen vände sig om, och det fanns också ex på de som upplevde efter att de sett att gärningsmannen vände sig om men kunde inte ändra sig, säger vapeninstruktören Jan Fredriksson.

Men målsägandebiträdet Tomas Nilsson ifrågasatte om fynden från studien verkligen gick att klassa som vetenskap.

Tycker du att det kan kallas för en vetenskaplig undersökning?

– Jag kan inte värdera eller bedöma det, säger vapeninstruktören Jan Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista