GÄNGKRIMINALITET

Riksåklagaren om kontroversiella förslaget: Vi måste våga

1:53 min

Med på dagens möte om hur man ska hindra det grova gängvåldet fanns förutom sju riksdagspartier även riksåklagare Petra Lundh. Hon efterlyser fler verktyg för att kunna stoppa våldet. Det viktigaste är att kunna bryta tystnadskulturen som råder i de kriminella miljöerna, säger hon.

– Det är nästan ingen som vill medverka, och det säger sig självt att då är det väldigt svårt att bedriva en brottsutredning, säger Petra Lundh till Studio Ett.

onsdagens möte om den grova kriminaliteten efterlyste riksåklagare Petra Lundh fler verktyg för att kunna bekämpa gängvåldet. Ett förslag som även flera partier har öppnat för är ett system med kronvittnen. Det vill säga att en misstänkt kan få mildare straff om den lämnar uppgifter om andra misstänkta som gör att ett brott snabbare klaras upp.

Förespråkare menar att det här är ett bra sätt för åklagare att kunna förhandla med kriminella som annars inte skulle vittna, medan kritiker säger att trovärdigheten blir låg – många kan lockas att ljuga.

Riksåklagare Petra Lundh vill att man åtminstone tittar på möjligheten.

– Här finns det ett förslag i en utredning som lades i somras, där utredaren föreslår att misstänkta som medverkar i en utredning ska kunna få straffrabatt. Det är en början, och känns angeläget. Men det räcker inte, utan vi ser också ett behov av att åtminstone utreda det här med kronvittnen, säger hon.

Något som regeringen inte hade på sin lista över förslag var anonyma vittnesmål. Riksåklagaren tror att det skulle vara ett bra verktyg i det här läget.

– Vittnesskydd är jätteviktigt, för det är ingen som vågar vittna. Vi kanske ändå måste våga, i det här läget, utreda anonyma vittnen. Jag vet att det är kontroversiellt, och jag säger inte att man ska ha det, men man kanske måste våga titta på frågan.

– Jag träffade nyligen riksåklagarna i de andra nordiska länderna, där har man den här möjligheten. Man använder den väldigt sällan, men man säger att den är ett viktigt verktyg, säger Petra Lundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista