EU-KOMMISSIONEN

Uppmaningen till Ylva Johansson: Lös migrationstvisten

1:48 min

Att lösa upp knutarna i migrationsfrågan blir Ylva Johansson allra svåraste uppgift som EU-kommissionär. Det säger flera svenska EU-parlamentariker som jobbar med hennes frågor i parlamentet.

– Det handlar framförallt om att kunna minska den splittring som finns bland medlemsländerna kring invandringspolitiken, säger Tomas Tobé (M).

– Att hålla ihop EU och arbeta för en mer solidarisk fördelning av flyktingar, säger Abir Al-Sahlani (C).

Centerns Abir Al-Sahlani och Moderaternas Tomas Tobé tycker båda att Ylva Johanssons största utmaning som ny EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor och migration blir att lösa just migrationsfrågan och fördelning av asylsökande. Något som EU-länderna har tvistat om i flera år.

Al-Sahalani och Tobé sitter båda i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter och jobbar där med de frågor som Ylva Johansson ska jobba med som kommissionär.

De välkomnar att Sverige fått den här tunga och viktiga posten och de har respekt för Ylva Johansson som politiker. De håller också med kommissionens nya ordförande om att det behövs en omstart i migrationsfrågan, särskilt när det gäller Dublinreglerna och vem som ska ta ansvar för asylsökande.

Däremot är de tveksamma till idén om att helt börja om från början och skrota hela paketet med lagförslag på migrationsområdet.

– Det skulle inte vara rätt mot EU-parlamentet som redan har behandlat frågorna, tycker Al-Sahalni.

Al-Sahalani är också kritisk till utnämningen av den grekiska kommissionären Margaritis Schinas, som bland annat ska ha ett övergripande ansvar för migration och i praktiken bli Ylva Johanssons närmaste chef.

Han har fått uppdraget att ”skydda den europeiska livsstilen”. Ett uttryck som kritiserats hårt och som många tolkar som ett sätt att flörta med extremhögern i Europa.

Vänsterpartiets Malin Björk, som också sitter i LIBE-utskottet i parlamentet, kallar det rasism.

– Att få en överrock som ska skydda en europeisk livsstil, det är en anpassning till extremhögern. Det där språket har vi aldrig sett användas på det sättet tidigare. Det är helt enkelt en rasistisk ram på det här ansvarsområdet.

Malin Björk säger att hon och många andra i parlamentet kommer försöka få bort den titeln på den grekiska kommissionärens portfölj, i samband med att parlamentet ska rösta om och godkänna den nya kommissionen senare i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista