EXOPLANET

Atmosfärisk vattenånga upptäckt på jordlik planet

1:36 min

Astronomer har upptäckt en främmande planet med atmosfärisk vattenånga, vilket ses som en förutsättning för utomjordiskt liv.

Planeten är belägen inom den beboeliga zonen i närheten av en stjärna.

Det är i Nature Astronomy som forskare nu tillkännager upptäckten av atmosfärisk vattenånga hos planeten K2-18 b. Förekomsten av vattenånga är intressant, eftersom det anses vara en förutsättning för att en planet ska kunna härbärgera liv. Planeten ifråga befinner sig dessutom inom den beboeliga zonen, den så kallade guldlockszonen, i närheten av en dvärgstjärna.

Men att det skulle finnas liv på just den här planeten är något som Malcolm Fridlund, professor i astrofysik vid Leidens Universitet och affilierad professor vid Chalmers Tekniska högskola, inte tror är särskilt troligt.

– Nä, inte på den här planeten. Det har jag mycket svårt att tänka mig. Men kan mycket väl vara en typ av atmosfär som jorden hade för fem miljarder år sedan då den bildades och då liv uppstod på jorden, säger Malcolm Fridlund.

K2-18 b är en så kallad exoplanet som befinner sig utanför vårt eget solsystem. Planeten, som upptäcktes 2015, har en massa åtta gånger vår egen jord och är dubbelt så stor.

– Med den storleken så blir gravitationen så pass stark att en eventuell livsform måste bli ganska tillplattad. Atmosfären verkar också vara väldigt tät, säger Malcolm Fridlund.

Forskarna, verksamma vid University College London, gjorde upptäckten efter att ha analyserat spektroskopiska data insamlade av rymdteleskopet Hubble. Exakt hur mycket vatten atmosfären innehåller vet inte forskarna, men beräkningar visar att det kan vara så mycket som 50 procent. Därutöver tror forskarna att den även innehåller stora mängder väte.

– Det är anmärkningsvärt eftersom det är första gången man upptäcker vattenånga i atmosfären på en exoplanet, säger Malcolm Fridlund.

Han tycker att det är bra att man nu har ännu ett objekt att rikta fokus på inom studiet av exoplaneter, inte minst som han hoppas mycket på de nya instrument och teleskop som kommer att komma inom de närmaste åren.

Detta är inte första gången som forskarna upptäckt en atmosfär hos en exoplanet, men de flesta som upptäckts tidigare har varit gasjättar utan en solid kärna. Det vill säga liknande Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus i vårt eget solsystem. K2-18 b, däremot, är en stenplanet, precis som vår egen jord, vilket gör planeten intressant för framtida studier, skriver forskarna.

Den som tänker åka dit bör dock tänka om. Avståndet till stjärnan runt vilken planeten kretsar är cirka 111 ljusår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista