Pengar för vård av sjukt barn först i jul

Den som väntar på pengar från Försäkringskassan kan få vänta i månader. Problem med Försäkringskassans nya datasystem har en lett till att hälften av alla utbetalningar av ersättning för vård av sjukt barn kommer att bli mycket försenade. Vissa får inte pengarna förrän till jul.

Hälften av alla som är hemma med sjukt barn kommer att få vänta i månader på sina pengar från Försäkringskassan. Tiotusentals småbarnsföräldrar kommer inte att få sina pengar i första taget.

Försäkringskassan hinner inte ta hand om alla blanketter, som skickas in eftersom deras nya datasystem inte fungerar.

Dröja till jul
Det kan dröja till jul innan man får sina pengar om man är hemma med sjukt barn nu.

– Vi har ett ansvar att folk ska få sina pengar inom 30 dagar i en inkomstbortfallsförsäkring, säger Erik Kärnekull på Försäkringskassan.

Finns det något skydd för de som inte kan betala sina räkningar till följd av detta?

– Nej, det gör det inte. Vi kan inte utanordna pengar utan de får ta kontakt med Försäkringskassan för att se om man kan prioritera det enskilda ärendet, säger Erik Kärnekull, som är avdelningschef på Försäkringskassans kundavdelning.

Snabbare via internet
Han säger att det är ett stort problem, men att det kan lösas genom att folk anmäler vård av sjukt barn på Försäkringskassans hemsida, istället för att skicka in en blankett.

På det sättet betalas pengarna ut automatiskt inom 30 dagar. För att sköta det internet måste man skaffa en så kallad e-legitimation via sin bank.

Johanna Eklundh
Johanna.eklundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".