SPIONERI

Ryssland förnekar amerikansk spion i Kreml

1:33 min

USA ska enligt anonyma källor ska haft en spion på högsta politiska nivå i Moskva. Nu svarar på Rysslands biträdande utrikesministern Sergej Rybakov på uppgifterna och kallar det "lögner" och "förtal".

Enligt anonyma källor som intervjuats av medier i USA ska USA under lång tid haft en spion på högsta politisk nivå i Moskva, en spion som idag har lämnat Ryssland och ska befinna sig i USA. Det här förnekar Ryssland bestämt.

Under onsdagen röt den biträdande ryske utrikesministern Sergej Rybakov till och sa att det där var "lögner" och "förtal".

En påstådd spion i Kreml kan inte ha haft någon roll i att avslöja rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet eftersom det inte förekom någon inblandning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som i sin tur hänvisar till citat från den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det var i förrgår som CNN och New York Times rapporterade om att spionen under lång tid jobbat nära Vladimir Putin och varit en av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s viktigaste spioner.

Att den specifika personen jobbat i Kreml erkänner man, men han ska ha fått sparken, detta enligt Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov. Det sa Peskov redan på dagen igår och kallade det hela för fiktion.

Den här spionen ska enligt medier i USA bland annat ha gett information om ryska påverkansförsök i det amerikanska presidentvalet, och att Vladimir Putin varit direkt involverad.

Ryssland förnekar det, och att man, till exempel med hjälp av hackad e-post, blandade sig i valet överhuvudtaget. Man förnekar då så klart även kategoriskt spionen som påstås ha avslöjat det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista