Matbrist och lastbilsköer

Regeringen ger mörk bild av hård brexit

1:59 min

I Storbritannien offentliggjorde igår kväll regeringen sin lista över potentiella effekter av en avtalslös brexit - ett värsta tänkbara scenario.

Risk för brist på färskvaror, vissa mediciner och stora polisresurser till att stävja allmän oordning i landet. Det är några av punkterna från listan. Samtidigt återupprepade premiärminister Boris Johnson löftet att Storbritannien ska lämna med eller utan ett avtal den 31:e oktober:

Företagens och privatpersoners förberedelser för en eventuellt brexit utan avtal kommer sannolikt vara låga om det ändå blir en sådan. Detta på grund av den politiska förvirringen under senaste veckorna.

Det är en av punkterna i den brittiska regeringens egen lista över eventuella konsekvenser vid en brexit utan avtal som publicerades igår kväll efter att oppositionen i parlamentet för några dagar sen tvingat regeringen att publicera den.

Andra risker som regeringen ser kan inträffa i värsta fall är flera dagars lastbilsköer vid hamnen i Dover, färskvaru - och viss medicinbrist och panikinköp hos allmänheten. Regeringen ser också en viss risk för allmän oro som skulle kunna ta stora polisresurser i anspråk.

Men Stuart Toblingson som röstade för att lämna och som själv behöver en medicin som finns med på regeringens möjliga bristlista är inte orolig, han tror riskerna överdrivs.

– Det kommer inte bli någon brist, jag är inte orolig, säger Stuart Toblingson.

Listan som publicerades igår kväll är alltså ett värstafallsscenario och väldigt lik den lista som läckte ut i medierna redan i augusti.

Då avfärdade regeringen uppgifterna som gamla och sa att man nu var mycket bättre förberedd men gårdagens offentliga publicering fick oppositionen än mer övertygad om att den ska stoppa en brexit utan avtal till varje pris.

Premiärminister Boris Johnson var dock inte orolig igår kväll. På sociala medier hade han en frågestund för väljare och han återupprepade då sitt mantra att Storbritannien kommer lämna EU den 31:e oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista