Politik

Många MP-politiker lämnar sina uppdrag

2:12 min

Bara ett år efter valet har var tionde kommunfullmäktigeledamot inom Miljöpartiet lämnat sitt uppdrag, det visar siffror från Valmyndigheten, som Ekot har sammanställt.

Andelen avhoppade kommunpolitiker är betydligt större hos Miljöpartiet än hos de andra riksdagspartierna.

Tidigare har Sverigedemokraterna varit mest drabbat av avhopp inom kommunpolitiken. Nu är det istället Miljöpartiet som har störst andel avhopp ute i kommunerna.

12 procent av Miljöpartiets kommunfullmäktigeledamöter har bytts ut, efter avgångar det senaste året. Det är en betydligt större andel än ett år efter valet år 2014, då 7 procent hade avgått.

Bland de 47 miljöpartister som har lämnat kommunpolitiken sedan förra valet har ett tiotal tagit uppdrag inom regeringen, riksdagen och partitoppen. Räknar man bort dem landar andelen avhopp på 9 procent, vilket fortfarande är högst bland riksdagspartierna.

Bland dem som Ekot pratat med nämns att uppdraget blivit för tungt, nu när kollegorna blivit färre. Efter valet förra hösten blev Miljöpartiet av med nästan hälften av sina platser ute i kommunerna, och på många håll finns det bara en enda miljöpartist i kommunfullmäktige.

– Det är väldigt mycket jobb som läggs på kvällar och helger av alla fritidspolitiker. Blir man färre så är det ju en tuffare situation, naturligtvis, säger Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi.

– Jag satt som ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Malmö tidigare och dagordningen till ett sådan möte kunde innehålla 70 ärenden och en sammanlagd inläsningsvolym på två, tre tusen sidor.

Andelen avhopp i kommunerna – parti för parti

1. Miljöpartiet: 11,9 % (47 avgångna av 395)

2. Sverigedemokraterna: 7,9 % (141 avgångna av 1 776)

3. Vänsterpartiet: 7,2 % (58 avgångna av 808)

4. Liberalerna: 6,1 % (42 avgångna av 688)

5. Moderaterna: 5,9 % (140 avgångna av 2 393)

6. Socialdemokraterna: 5,0 % (186 avgångna av 3 752)

7. Kristdemokraterna: 4,4 % (30 avgångna  av 677)

8. Centerpartiet: 4,2 % (68 avgångna av 1604)

Källa: Valmyndighetens uppgifter från den 11 september 2019. Siffrorna gäller ledamöter i kommunfullmäktige. Snittet för samtliga partier ligger på 5,9 %.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista