Polisen vill ha snabbare analyser vid skottlossning

1:36 min

Stockholmspolisen vill att det ska gå betydligt fortare att göra de forensiska analyserna vid skottlossningar. Förhoppningen är att metoder som används av amerikansk polis, där analyserna är klara på 48 timmar, även ska kunna användas av svensk.

Väntetiderna för sådana undersökningar ligger i dag på upp till fem månader.

– Det skulle skapa förutsättningar att göra helt andra saker utifrån den spanande och förebyggande verksamheten. Vi vill korta tiderna utan att sänka kvaliteten, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm.

Att väntetiderna för vapen- och patronanalyserna i Sverige är så långa som fem månader beror på att kön hos Nationellt Forensiskt Centrum, NFC - där analyserna görs - är en nationell kö.

Processen för att göra spårsäkring, fingerframkallning och en vapenundersökning är också för lång som det ser ut i dag. Metoden för hur allt detta ska göras gör att det tar lång tid, säger Mikael Högfors, chef för vapengruppen på NFC.

Han håller med om att väntetiderna i dag är alledles för långa och att något drastiskt måste göras.

– Där vi står i dag, där resurserna är ändliga, så är det ett vägval vi måste göra. Vi kan korta genom att göra väldigt hårda prioriteringar i labbmiljön. Vi måste komma snabbare från brottsplats till labb, utan att lägga upp väntetid i den kedjan, säger Mikael Högfors på NFC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista