Klagomål till von der Leyen

Ny titel rör upp känslor i EU-parlamentet

2:27 min

Det har blåst upp till strid om en av posterna i den nya EU-kommissionen, posten som vice kommissionsordförande med ansvar för att "försvara den europeiska livsstilen”.

I dag beslutade EU-parlamentets ledning att skicka ett formellt klagomål till den nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen – som nu står inför sitt första politiska bakslag.

Ekots EU-kommentator Susanne Palme reder ut vad kritiken handlar om.

 – Det är framfört allt arbetsbeskrivningen och titeln om att ”försvara den europeiska livsstilen”.

– Det som ska få jobbet är den nuvarande kommissionens tidigare chefstalesman, grekiske Margaritis Schinas. Han kommer vara Ylva Johanssons chef.

– Kritiken handlar om att man kopplar ihop migration och säkerhet, med orden försvara den europeiska livsstilen. Det här menar man är ett språkbruk som anpassats efter den högernationalistiska retoriken där man ser migration mot Europas kultur.

Så vad händer nu?

Idag har ledningen för parlamentet beslutat om att skicka brev till von der Leyen att hon helt enkelt skriver om den här titeln. Och det blir ju ett stort bakslag för henne att hon stöter på patrull redan nu. Margaritis Schinas själv har tagit bort titeln från sitt Twitterkonto, och det sägs att hennes team kommer ändra det här nu.

Men alla är inte kritiska?

– Det växer allt mer, från börjar var det vänster och de gröna liberalerna. Nu växer kritiken även inom von der Leyen egen partifamilj. Att Jean-Claude Junckervar ute i dag och kritiserade det är rätt sensationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista