Budgetnyheter

Regeringens besked: Sänkt skatt för pensionärer

2:38 min

Som regeringen tidigare flaggat för, så kan pensionärer få mer i plånboken nästa år. Regeringen presenterade under torsdagen sina planerade skattesänkningar, som ska innebära att en miljon svenskar får 200 kronor mer i månaden.

Regeringen kom också med beskedet att taket ska höjas i bostadstillägget, och likaså grundnivån i garantipensionen.

Det handlar dels om de tidigare utlovade skattesänkningarna på pensioner över 17 000 kronor i månaden och dels om att grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor i månaden.

Dessutom höjs taket för bostadstillägget, och det här kommer göra stor skillnad för dom som har det sämst ställt, säger finansminister Magdalena Andersson.

– En änka som har garantipension och en hyra på kanske 7000 kronor i månaden, hon kommer att kunna få mer än 1400 kronor mer i plånboken varje månad. Och det är klart att det här kommer betyda mycket för våra äldre, och inte minst dom som är riktigt äldre och många av dom är ju kvinnor.

Reformen som regeringen föreslår ska införas från årsskiftet och den kostar staten drygt 4 miljarder kronor per år.

Skattesänkningen för pensionärer är utlovad sen tidigare, och den berör alltså en miljon pensionärer enligt finansministern.
Det är dom som tjänar över 17 000 kronor i månaden som nu kan få 200 kronor mer i månaden.

Pensionären Marianne Berglund i Jönköping säger så här om det.

– Ska man vara riktigt ärlig är det väl inte jättestor skillnad, men det är åt rätt håll iallafall. Vad gör man för 200 kronor? säger Marianne Berglund.

Grundnivån i garantipensionen ska höjas med 200 kronor, enligt regeringens budgetförslag, och bostadstillägg ska man kunna få även om man har en hyra på uppåt 7 000 kronor i månaden – förut låg gränsen vid 5 600 kronor i månaden.

Regeringen vill också att kommunerna ska ordna fler aktiviteter för ensamma äldre, och det skjuts till pengar för det med.

Under onsdagen presenterade regeringen dessutom en satsning på barns och ungas psykiska hälsa. 300 miljoner kronor extra per år ska läggas på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, dom närmsta åren, för att korta köerna dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista