Konkurrens välkomnas.

Regeringen välkomnar lågpristandläkare

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson är positiv till de lågpriskliniker med utländska tandläkare som nu startas på flera håll i Sverige. Hon ser det som ett sätt att öka konkurrensen och på så sätt få ner de höga priserna.

– Jag välkomnar konkurrens inom tandvården och tror att det behövs för att pressa priserna, säger Ylva Johansson.

Det var i förra veckan som det blev känt att det inom kort med början i Stockholm kommer att öppnas tandläkarkliniker med företrädesvis utländska tandläkare som kommer att arbeta för halverade priser jämfört med till exempel Folktandvårdens avgifter.

Stordrift och längre öppettider
De låga priserna ska åstadkommas genom att de utländska tandläkarna kräver lägre löner än svenska tandläkare, men också genom stordrift och längre öppettider.

Kritiken från fackligt håll, tandläkarförbundet lät inte vänta på sig och dess ordförande pratade om ren lönedumpning. Men den ansvariga ministern Ylva Johansson välkomnar alltså initiativet på vissa villkor.

– Man måste ha en legitimation som är godkänd av Socialstyrelsen, man måste stå under tillsyn av Socialstyrelsen som all annan tandvård i Sverige och om man är anställd måste man följa de anställningsvillkor och löner som gäller i Sverige. Men jag tycker att det är bra att vi får ökad konkurrens, säger Ylva Johansson.

Ökade avgifter
Ylva Johansson ser den ökade konkurrensen från lågprisklinikerna som ett sätt att få ner avgifterna för tandvård som har ökat kraftigt sedan tandvården avreglerades i slutet av 1990-talet. Bara under senaste året ökade priserna med fem procent för den största patientgruppen.

Ylva Johansson har också gett Försäkringskassan i uppdrag att se över marknaden och föreslå olika åtgärder för att se till att prisnivåerna stabiliseras. Hjälper inte det är hon beredd att återreglera priserna inom tandvården.

– Eftersom prisutvecklingen har varit så kraftig och vi ännu inte har fått riktig kontroll på den kan inte utesluta det, men jag vill i första hand gå fram med andra åtgärder. Men man kan inte helt säga nej till en framtida prisreglering även om det inte är mitt första val, säger hon.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".