Före detta riksdagsledamot för SD åtalas

1:25 min

Sverigedemokraten Stefan Jakobsson åtalas för över 30 fall av bedrägerier. I fjol avslöjade Aftonbladet att Jakobsson låtit riksdagen betala för ett antal taxiresor och hotellnätter som i själva verket var privata.

Det var mitt under valrörelsen förra året som Sverigedemokraternas Stefan Jakobsson avslöjades med att ha brutit mot riksdagens regler, då han låtit riksdagsförvaltningen betala för privata taxiresor och fester. Sedan 2014 hade Jakobsson då åkt taxi för över 300 000 kronor enligt Aftonbladet.

– Jag påstår att Stefan Jakobsson har åkt taxi och låtit riksdagsförvaltningen betala för det, trots att han inte hade rätt att nyttja det. Samt bott på hotell och låtit riksdagsförvaltningen betala för det trots att det var privat, säger Joakim Zander, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, till Ekot.

Åtalet innehåller 35 taxiresor samt fyra fall av tjänsteresor som åklagaren menar var privata.

Kort efter avslöjandet valde Jakobsson att återkalla sin kandidatur till riksdagen, och lämnade sina politiska uppdrag. Han är i dag politisk tjänsteman på Sverigedemokraternas kansli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista