Shadi Larsson.

Fi i vågmästarroll i Stockholms landsting

Nu får Feministiskt Initiativ sin första verkliga maktposition. Shadi Larsson, före detta vänsterpartist i Stockholms läns landsting och fram till nu politisk vilde, har gått med i Fi. Därmed får partiet en vågmästarroll i landstinget fram till valet nästa höst.

Det var i slutet av augusti som Shadi Larsson med omedelbar verkan lämnade vänsterpartiets landstingsgrupp för att istället bli politisk vilde. Därmed blev mandatfördelningen mellan de röda-gröna och oppositionen 74 mot 74 och majoriteten var inte längre någon majoritet.

Nu tar Shadi Larsson ett steg till och blir medlem i Fi, Feministiskt Initiativ, och hoppas därmed sätta ytterligare press på de övriga partierna i fullmäktige, i feministisk riktning.

– Det kanske kan påverka de andra partierna att ta det feministiska perspektivet på allvar, säger Shadi Larsson.

Populär i personval
Att Shadi Larsson överhuvudtaget valdes in i landstingsfullmäktige vid senaste valet, då som vänsterpartist, berodde att hon i sin personvalskampanj fick så många kryss att hon tog sig förbi flera andra kandidater på partiets vallista och det är framförallt sina väljarnas mandat hon nu vill förvalta.

– Jag vet att det var feminister, anti-rasister, invandrare och framförallt kvinnor som röstade på mig så jag ska rösta utifrån min egen övertygelse och det mandat jag fått av dem.


Frågan är då vad Shadi Larssons medlemskap i Fi innebär för den röd-gröna majoriteten i landstinget. Inte särskilt mycket säger socialdemokraternas gruppledare, landstingsrådet Lars Dahlberg som gärna vill tona ner det hela trots att landstingets budgetbehandling väntar inom kort.

– Min bedömning är att det inte ska behöva påverka vårt arbete överhuvudtaget. Vi har bedrivit ett väldigt ambitiöst arbete när det gäller jämställdhet och det feministiska frågorna och jag räknar med hennes stöd helt enkelt, säger Lars Dahlberg.

Ulf Bungerfeldt, Radio Stockholm
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".