26 kandidater

Vallokalerna öppna för presidentval i Tunisien

2:18 min

På söndagsmorgonen öppnade vallokalerna i Tunisien för dagens presidentval. 26 kandidater ställer upp i valet och sju miljoner tunisier är röstberättigade. Men resultatet väntas först på tisdag. Om ingen kandidat får över hälften av rösterna blir det en andra valomgång.

Det har varit en lugn och ordnat valdag i Tunisien idag. Arabvärldens enda lyckade exempel på övergång till demokrati efter den arabiska våren.

Valet kallas unikt i Arabvärlden. Det har hållits riktiga presidentvalsdebatter och ingen vet på förhand vilka av de 26 kandidaterna som går vidare. Men trots detta är många väljare uppgivna över ekonomin.

– De har ju redan suttit vid makten utan att åstadkomma något, säger den 31-åriga textilarbetaren Nadia som sitter vid en symaskin 9 timmar om dagen. Hon säger även att hon inte kan leva på sin lön.

Missnöjet mot politikerna är utbrett och många väntas röstskolka. Andra säger att de tänker rösta på den fängslade mediemogulen Nabil Karoui, en populist som ägnar sig åt välgörenhet och har fått stor popularitet när han rest runt i landet och lyssnat på folket.

Han greps mitt under pågående valkampanj och sitter häktad misstänkt för skattebrott. Men eftersom han inte är dömd kan han fortfarande ställa upp i valet och gripandet anses ha ökat hans chanser.

Trots ekonomiska problem och utbredd besvikelse så är många tunisier stolta över sin demokrati. Men också över att islamister och sekulära har lyckats kompromissa och samregera.

Många är också stolta över valdebatterna och att presidentvalet är så oförutsägbart att ingen vågar gissa vilka av de 26 kandidaterna som kommer att gå vidare till nästa valomgång.