Saudiarabien

Oljepriset stiger efter drönarattacken

1:23 min

Efter attackerna i helgen mot saudiarabiska oljeanläggningar har oljepriset stigit nu på morgonen med över 10 procent på de asiatiska börserna. Samtidigt pekar amerikanska regeringskällor ut Iran som ansvarigt.

Det finns anledning att tro att vi vet vem som ligger bakom attacken och vi har siktet inställt. Men vi avvaktar för att höra från Saudiarabien om vilka de tror är ansvariga och hur vi ska gå vidare, twittrade president Donald Trump efter ett möte med sitt nationella säkerhetsråd där vicepresident Mike Pence, Försvarsminister Mark Esper och utrikesministern Mike Pompeo också deltog.

Och även om Donald Trump inte direkt pekade fingret mot Iran, gjorde utrikesministern Pompeo det igår.

Och anonyma regeringskällor har i flera intervjuer med medier här i USA hävdat att attackerna i lördags var alldeles för sofistikerade för att de jemenitiska Iranstödda Huthi-rebellerna, som tagit på sig attacken, ska ha kunnat utföra dem på egen hand.

Trump-administrationen publicerade också satellitbilder, som de hävdar, visar att attackerna inte kunde kunde ha sitt ursprung i Jemen där Iran och Saudiarabien stödjer var sin sida i det blodiga inbördeskriget.

I stället menar den amerikanska regeringen att bilderna tydligt visar att attacken hade sitt ursprung i Iran eller Irak.

Från Iraks håll har man sagt att deras territorium inte används för att utföra attackerna och Iran kallar de amerikanska påståendena för rena lögner.

Lördagens attacker har orsakat stora störningar av den saudiska oljeproduktionen, och i går meddelade den amerikanske presidenten att man här öppnar sina strategiska oljereserver för att möta det inhemska behovet av råolja.

Om drygt en vecka öppnar FN:s generalförsamling, och flera världsledare väntas komma till New York. Det har spekulerats i att Trump varit beredd att möta den sin iranske motsvarighet Rouhani under veckan.

Flera regeringsföreträdare har till och med sagt att det är fullt möjligt att ett förbehållslöst möte blir av. Men under söndagskvällen twittrade Trump om att alla sådana spekulationer är fake news.