Eric Torell-rättegången

Åklagaren yrkar på dagsböter för de tre åtalade poliserna

1:49 min

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och dagsböter för de poliser som var inblandade i dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell. Dom meddelas 3 oktober.

De två åtalade poliserna som sköt mot Eric Torell är misstänkta för tjänstefel respektive vållande till annans död alternativt tjänstefel.

– Jag menar att NN ska dömas för vållande till annans död till villkorlig dom och dagsböter och NN ska dömas för tjänstefel till dagsböter, säger Martin Tidén i slutanförandet.

Ytterligare en polis, ett befäl som inte deltog i skjutningen, är åtalad för tjänstefel, bland annat för sättet han planerade och organiserade insatsen på och som åklagaren menar strider mot gällande rutiner och regelverk.

Åklagaren yrkar på att även befälet ska dömas för tjänstefel till dagsböter.

– I motsvarande fall där det varit fråga om ett, icke-uppsåtligt brott, ett oaktsamhetsbrott, med den tråkiga effekten att någon dött så är det praxis att döma till icke frihetsberövande domar, säger advokat Peter Althin.

Dom kommer att meddelas 3 oktober. Samtliga tre åtalade förnekar brott.

Tidigt på morgonen 2 augusti 2018 sköts 20-årige Eric Torell ihjäl av polis på en innergård i centrala Stockholm.

Poliserna hade kallats till platsen efter larm från personer som sett en beväpnad man. Eric Torell hade, utan sina föräldrars vetskap, lämnat hemmet tidigare under natten och med sig hade han ett vapenliknande föremål.

En situation uppstod som poliserna upplevde som hotfull och de öppnade eld.