Inför dagens nyval

Flera valtrötta väljare i Israel

2:30 min

I dag går Israel till ett val som beskrivs som ett ödesval för premiärministern Benjamin Netanyahu. Men det är samtidigt det andra parlamentsvalet på mindre än ett halvår, något som många tycker är onödigt.

– Det är slöseri med tid och pengar, men premiärministern ville hellre ha ett till val än att låta någon annan bilda regering säger Tessa, som jag möter på en av folkliv sjudande gata i Jerusalem.

– Folk är trötta på alla val, lokalval förra året, parlamentsvalet i april och så det här valet.

Det är inte mycket som skiljer från valet i april. I opinionsundersökningar ser det ut att bli dött lopp mellan de två största partierna, Benjamin Netanyahus Likud och utmanaren Benny Gantz Blåvitt. Möjligen kan Netanyahu ha större chans att få ihop en koalition men det beror också helt på hur andra partier agerar.

– Kanske kan någon lämna sitt ego hemma och kompromissa så vi kan få en samlingsregering istället för ett tredje val, säger Motti som är ute och handlar frukt.

För Netanyahu själv står mycket på spel. Han riskerar åtal för korruption men om han blir premiärminister kan han driva igenom så att han får immunitet, om han förlorar kan han riskera fängelse. Kritiker anklagar Netanyahu för att äventyra Israels demokrati för egen vinning.

Även om mycket står på spel finns ett stort hot mot alla partier, soffliggarna.

– Det här valet kommer att avgöras av valdeltagandet. Ett av partiernas största bekymmer är att valdeltagandet riskerar att bli lågt eftersom många tröttnat på politikerna och helt enkelt inte bryr sig längre, säger den politiska kommentatorn Barak Ravid.

Tessa i Jerusalem tycker att valet är bortkastad tid och pengar, men hoppas ändå att folk tar sig till vallokalerna.

– Även om folk tycker att det är bortkastad tid hoppas jag att de går och röstar för det är viktigt.