Storbritannien

Cameron: Johnson har farit med osanning

2:05 min

Den förre brittiske premiärministern David Cameron erkände i går i sin första TV-intervju efter folkomröstningen 2016 att han misslyckats med sin viktigaste fråga: Storbritanniens relation till EU.

Han anklagade också dagens brittiske premiärminister, partikamraten Boris Johnson för att ha farit med osanning för tre år sen.

– De hoppade på kampanjbussen och lämnade sanningen hemma, det var väldigt deprimerande.

Det sa den förre brittiske premiärministern David Cameron i intervjun med tv-bolaget ITV.

Han syftade på den nuvarande premiärministern Boris Johnson och den nuvarande ministern Michael Gove, ansvarig för brexitförberedelserna.

Deras lögn ska enligt Cameron bland annat ha bestått i att lämnakampanjen påstod att Storbritannien varje vecka skickade 350 miljoner pund till EU, en siffra som bara kan fås fram om man bortser från den stora rabatt för EU-premien som Storbritannien har.

Anklagelsen kommer mitt i den heta brexitdebatten och premiärminister Johnsons försök att få till ett förändrat utträdesavtal med EU.

Cameron påstod också att Johnson var övertygad om att stanna, remainsidan, skulle vinnaa folkomröstningen och valde leave, lämnakampanjen av rent taktiska skäl.

– Han ville inte undvara möjligheten att vara på den romantiska, patriotiska sidan av brexit, sa Cameron.

Johnson själv sa, inför släppet av Camerons memoarer på torsdag och intervjuerna, att vad än David Cameron kommer säga de närmaste dagarna, så kommer det inte ta bort Johnsons stora beundran för Cameron.

Och Cameron erkände i intervjun igår att hans försök att lösa den långa EU-debatten i sitt parti Tories med en folkomröstning inte gick som han tänkt:

– Jag erkänner att mitt försök misslyckades, sa David Cameron och att han djupt beklagar det splittrade tillstånd Storbritannien nu befinner sig i.