Attackerna mot oljeanläggningarna

Kraftiga prishöjningar på bensin och diesel

1:51 min

De ledande drivmedelsbolagen höjer priset på bensin med 40 öre per liter.

Priserna på bensin och diesel höjs kraftigt, efter attacken mot flera saudiska oljeanläggningar i helgen. De ledande drivmedelsbolagen höjer priset på bensin med 40 öre per liter. Dieseln höjs med 30 öre.

– Det är en prisjustering som har med höjningen av oljepriset att göra. Om man ser på de senaste två dagarna hur marknaden har utvecklas har oljepriset gått upp med 15 procent och bensinpriset med 3,6 procent, säger Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.

Angreppen mot Saudiarabiens oljeproduktion har skapat osäkerhet på världsmarknaden och redan i går höjdes drivmedelspriserna med 10 till 15 öre per liter.

– Vad som sker i fortsättningen hänger på den politiska utvecklingen. Men också om oljelagren, i går sade till exempel USA att man skulle släppa olja från sina strategiska laget och i dag sade de att de avvaktar. Vilka slutsatser drar man i Saudiarabien, ger man skulden Iran och vad får det för konsekvenser. I nuläget finns det inte många som ser att priset skulle sjunka, säger Kristian Åström.