Amnesty kritiserar svenska utvisningar

Människorättsorganisationen Amnesty presenterade på tisdagen sin årsrapport och kommer med stark kritik mot en rad länder. Kritiken handlar om att länderna åsidosätter grundläggande mänskliga rättigheter i kampen mot terrorismen.
Amnesy är starkt kritisk i sin årsrapport och enligt generalsekreteraren Carl Söderberg har yttrandefriheten och åsiktsfriheten minskat efter den 11 september. Avrättningar har fördubblats Generalsekreteraren säger att situationen för de mänskliga rättigheterna har försämrats. I Kina har antalet avrättningar mer än fördubblats och aktivister inom den muslimska minorieteten har tystats genom häktningar. I Sydkorea har yttrandefriheten strypts och i Zimbabwe stämplas journalister som terroristernas vänner och stoppas. I Indien har polisen fått utvidgade befogenheter. Sverige får kritik Även västvärlden får allvarlig kritik. USA och Storbritannien behandlar icke medborgare och medborgare olika och den svenska regeringen utvisade två egyptier på oklara grunder. Carl Söderberg säger att det får allvarliga konsekvenser när rättsstater plockar och väljer bland internationella regler. Enligt honom blir det en signaleffekt. Om EU och USA låter rättsprinciper hamna i gungning så leder det till att andra länder följer efter säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".