Regeringen föreslår

Jobbpaket för 1,3 miljarder i budgeten

2:12 min

Regeringen lägger närmare 1.3 miljarder nästa år på olika åtgärder för att få fler i arbete. Mest pengar 427 miljoner går till extratjänster och introduktionsjobb.

Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en pressträff idag.

– Nu gör jag min sjätte dag på mitt nya uppdrag, men det jag har förstått är att extratjänsterna spelar en viktig roll .Inte minst så är ju bedömningen där att många nyanlända, inte minst kvinnor kan ha en stor nytta utav extratjänsterna.

Extratjänsterna är subventionerade anställningar, ofta inom välfärden, för att få nyanlända i arbete. De har kritiserats bland annat från oppositionen och svenskt näringsliv för att vara ineffektiva. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark igen.

– Jag får nog återkomma och passa på den frågan, och återkomma säger Eva Nordmark.

Arbetsmarknadsministern och finansministern, gick på pressträffen till hård attack mot Moderaternas och kristdemokraternas budget som antogs förra hösten

Det kallar den en ansvarslös slakt på resurserna till arbetsmarknadspolitiken, och de egna förslagen för en dämpning av nedskärningarna.

Bland de större posterna nästa år märks 281 miljoner kronor på arbetsmarknadsutbildning, där antalet deltagare har minskat mellan 2018 och 2019.

Även kunskapslyftet byggs ut, till 93 000 platser under 2020 till en kostnad av 220 miljoner kronor, men där ingår också utbildning av bland annat förskolelärare och lärarutbildningar. 
 
2021 får arbetsförmedlingen 350 miljoner kronor, ett tillskott för att inte nedmonteringen av myndigheten ska blir lika kraftig. 

Idag, några timmar innan regeringen presenterade sina prioriteringar, kom SCB med en ny siffra för arbetslösheten. 7.1 % i augusti vilket var
högre än regeringen räknat med.