Föräldraledighet

Svårt för barnlediga EU-politiker

2:06 min

Trots att EU-parlamentet har beslutat om utökad föräldraledighet i hela EU kan inte parlamentarikerna själva ta ledigt med sina barn.

– Jag tycker det är klent faktiskt. Jag tycker vi borde kunna klara av att ha ett system som också erbjuder föräldraledighet till lagstiftarna, säger tvåbarnsmamman och EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S).

Hon sitter på en pressfrukost med andra parlamentariker och journalister. Det är tidig morgon, parlamentets dagis har inte öppnat än och sonen på tre år sitter i hennes knä medan hon berättar om vad som är på gång på hennes område.

Sonen har varit med Jytte Guteland här på parlamentet sedan han var två månader gammal. Eftersom EU:s regler om föräldraledighet inte gäller parlamentarikerna själva.

EU-parlamentet har visserligen ett system där frånvaro under sex månader tillåts för mammor. Men det systemet fungerar dåligt då dessa ledamöter inte får ersättas. Det var därför Jytte Gutelands två månader gamla son var med i parlamentet. Hon ledde lagstiftningsförhandlingar om EU:s handel med utsläppsrätter och ingen fick hoppa in i hennes ställe.

Det rimmar illa med de regler om utökad föräldraledighet som hon och EU:s övriga lagstiftare enades om i början av året tycker hon.

– I slutändan blir det ett demokratiskt problem då det kan leda till att föräldrar kan bli en grupp som inte representeras i parlamentet.

Centerns nya EU-parlamentariker Abir Al-Sahalani är snart i samma sits som Jytte Guteland. Hon ska ha barn i januari. EU-parlamentets interna regler för föräldraledighet visar på brist på jämställdhet tycker hon.

– Det var ett av de starkaste och första intrycken jag fick att, wow, det här huset är skapt för vita gubbar.

Men även för gubbar är det så klart svårt att ta föräldraledighet i parlamentet. Faktiskt omöjligt då de inte kan föda barnen vilket krävs för ledighet.

Så när Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker, tog barnledigt i två omgångar under sina femton år i parlamentet såg han ändå till att åka ner till Strasbourg bara för att rösta, för att inte får för stor statistisk frånvaro.

Han tycker att ersättare till föräldralediga parlamentariker vore en bra lösning, men han menar att ledamöterna i viss mån har sig själva att skylla.

– Parlamentarikerna verkar tycka att det är så viktiga att de omöjligt kan ersättas av någon annan under en period. Men att då ha den bestämda uppfattningen att alla andra är utbytbara och ha andra regler för andra blir tokigt. Det är ett viss mått av hyckleri när man menar att man själv inte är utbytbar, säger Christoffer Fjellner (M).