Polisen vill använda tårgas vid kravaller

Polisen behöver få använda tårgås för att möta demonstranter. Det föreslås i en rapport från Rikspolisstyrelsen, där flera av landets polisinsatschefer har enats om att det är en av de saker som polisen bör ha i framtida kravaller.
- Nästan alla andra länder har ju tillgång till tårgas, säger polisintendent Eric Rönnegård, insatsledare vid Stockholmspolisen. Svensk polis behöver inte tårgas offensivt, för att skingra folkmassor, men vi behöver ha tillgång till det för att kunna använda i nödsituationer. Förutom tårgas behövs också speciella, stryktåliga bilar som skall stå emot stenkastning. Vattenkanoner däremot, är för offensivt har gruppen kommit fram till. Det viktigaste är utbildning. Det går inte att skicka oerfarna närpoliser rakt ut i kravaller - vilket förekom i Göteborg under EU-toppmötet förra sommaren. Och strategin kallas för 'icke-konfrontation'. Poliserna skall tränas i att så långt som möjligt försöka undvika konfrontation, genom att bland annat öva konfliktlösning, positivt tänkande och att behålla lugnet i pressade situationer. Eric Rönnegård tycker att icke-konfrontation och tårgas går hand i hand. - Att använda tårgas i en nödsituation är det mest defensiva man kan tänka sig. - När andra länder använder tårgas offensivt, då har de ett gevär och skjuter iväg dem 50-100 meter så att den landar vid folkmassan så att den ska skingras. Det är inte sådana vapen vi menar att svensk polis behöver, utan små behållare som polisen kan kasta för hand om de är hotade till livet, exempelvis. Den tekniken kräver träning, och Eric Rönnegård tror att det behövs upp till 2000 poliser i hela landet som har den här typen av träning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".