Tobakslagstiftning

Inga planer på förbud av e-cigaretter i Sverige

1:23 min

Tre delstater i USA och Indien har infört ett omedelbart förbud mot att sälja smaksatta e-cigaretter efter rapporter om dödsfall och svåra lungsjukdomar. Men i Sverige har man ännu inga planer på ett förbud enligt Folkhälsomyndigheten.

– I Sverige är smaksatta e-cigaretter tillåtna, vi har ju en gemensam EU-lagstiftning och i Europa har man valt att göra på lite olika sätt. I vissa länder har man förbjudit smaksättning men tillåtit i andra, säger Josefin Jonsson, chef på enheten för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten.

E-cigaretter har funnits på världsmarknaden i tio till femton år och förekommer med olika smaktillsatser. Än så länge vet man i Sverige lite om vad man har hittat i vätskorna i USA som kan ha lett till flera dödsfall och svåra lungsjukdomar.

En stor del av e-cigaretternas vätskor producerats i Kina som importeras både till USA och Sverige. Men det sker även produktion av vätskor i hemmet utan kvalitetssäkring som kan vara ett växande problem.

– Det förekommer att man blandar vätskor hemma utan kvalitetssäkring. Sen har vi det som också rapporterats från USA där man använt cannabisprodukter i vätskorna med den verksamma substansen THC. Den har ju spekulerats om det är den som orsakat flera av de här skadorna i USA, säger Josefin Jonsson.

I USA pågår nu utredning kring de de vätskor som kan innehålla farliga ämnen och Folkhälsomyndigheten i Sverige följer utredningen noga.

– När vi vet vad det är för ämnen som har orsakat skador, då kan vi titta på de produkter som finns inrapporterade på den svenska marknaden.