Federal Reserve

USA:s centralbank sänkte räntan

0:24 min

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, sänkte som väntat styrräntan — med hänvisning till rådande ovisshet.

Räntan sänks med 0,25 procentenheter till intervallet 1,75 till 2 procent. Vid centralbanksmötet röstade sju ledamöter för och tre emot.

Jay Powell och Federal Reserve misslyckas på nytt, skrev Donald Trump på Twitter bara minuter innan fedchefen Jerome Powell skulle stiga upp på podiet och förklara hur centralbanksledningen resonerat.

Presidenten fortsatte med att anklaga Powell och banken för att sakna mod, förnuft och visioner. Han har länge öppet propagerat för en kraftigare sänkning av de amerikanska styrräntorna.

Men Powell förklarade att det rådande ekonomiska klimatet krävde måttliga sänkningar. Gårdagens var den andra sedan i somras, då Fed sänkte styrräntan för första gången sedan finanskrisen 2008.

Powell ville inte ge några prognoser om nya räntesäkningar och protokollet från ledningens möte visade på relativt stor oenighet om hur man tror att ekonomin kommer att utvecklas. Powell lovade däremot att banken även i fortsättningen inte kommer att ta Någon som helst politisk hänsyn när de fattar sina beslut.

Den amerikanska styrräntan sänktes med lika mycket i slutet av juli och då var det första gången det gjordes en sänkning sedan finanskrisen 2008. Fed-chefen Jerome Powell lovade då att det inte planerades ytterligare sänkningar, men president Donald Trump har insisterat och krävt just detta i det rådande handelskriget med Kina.

Tidigare på onsdagen meddelade Fed att man skulle pumpa ut dollar till ett värde av över 1 200 miljarder kronor i det amerikanska pengasystemet, för att råda bot på en dollarbrist. Även det är nu första gången sedan 2008.

Orsaken till likviditetsbristen är inte helt glasklar, enligt bedömare. Men en orsak är att Fed de senaste åren har krympt sin balansräkning. Banken skulle behöva köpa på sig mer obligationer för att gödsla det finansiella systemet med mer kontanter i banksystemet.

Effekten av likviditetsbristen de senaste dagarna blev rejält stigande räntor när bankerna behöver ta korta lån över natten.