USA

Greta Thunberg: Lyssna på vetenskapen

2:02 min

Lyssna inte på mig utan på vetenskapen var budskapet från svenska klimataktivisten Greta Thunberg som igår framträdde i den amerikanska kongressen.

Men Thunberg själv har stor betydelse för den amerikanska debatten om klimatförändringar, det säger ordföranden i kongressens klimatutskott Cathy Castor till Ekot.

– Greta Thunberg har lyft upp klimataktivism på den amerikanska dagordningen säger demokraten Cathy Castor vars utskott bjudit in den svenska 16 åringen att tala i kongressen.

– Lyssna till vetenskapen och enas bakom vetenskapen, uppmanade Greta Thunberg representanter från båda partierna i kongressens utrikes- och klimatutskott.

Men klimatet är idag en av de mest polariserande frågorna i amerikansk politik och tidigare på dagen hade president Donald Trump meddelat att han vill ta bort de amerikanska delstaternas rätt att sätta egna utsläppsregler, i praktiken ett förbud för Kalifornien och andra delstater som vill minska utsläppen mer än vad federala regler kräver.

– President Trump utgör ett hinder för klimatarbetet och det gör även den inflytelserika bränsleindustrin, säger Cathy Castor.

Partikollegan Earl Blumenauer som sitter i det inflytelserika finansutskottet menar att båda partierna gjort för lite.

– Det är pinsamt både med klimatförnekarna och med de som förstår krisen men ändå inte orkar göra något, säger Earl Blumenauer som tycker att Thunbergs uppmaning till kongresspolitikerna är både relevant och välbehövlig.