Svensk studie

Blodbrist under graviditeten kan orsaka adhd

2:00 min

Forskare har upptäckt samband mellan blodbrist under den första delen av graviditeten med att barnet utvecklar autism, adhd och intellektuell funktionsnedsättning.

Gravida med blodbrist före vecka 31 i graviditeten löper högre risk att få barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, berättar Renee Gardner, forskningsledare vid Karolinska Institutet.

300 000 kvinnor och deras barn, som föddes åren 1987-2010, har ingått i studien från Karolinska Institutet. Det man sett är att blodbrist tidigt i graviditeten kan få särskilda konsekvenser.

Bland de barn till mammor som haft blodbrist före vecka 31 så drabbades nästan 10 procent av barnen av adhd, 5 procent av autism och 3 procent av intellektuell funktionsnedsättning.

En förklaring, menar Renee Gardner, är att järn är nödvändigt för att neuronerna i hjärnan ska kunna skapa synapser mellan varandra.

Ungefär 15-20 procent av gravida kvinnor drabbas av blodbrist på grund av för låga järnvärden men allra vanligast är det i slutet av graviditeten, och inte ens 1 procent av gravida i Sverige diagnostiseras med blodbrist före vecka 31.

Renee Gardner vill inte att gravida ska känna oro i onödan men menar samtidigt att det är viktigt för gravida att hålla koll på sina järnvärden under tidig graviditet, kanske särskilt om man äter vegetarisk kost. 

– Det är viktigt att prata om det här med sin barnmorska eller läkare, säger Renee Gardner.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama Psychiatry.

Fakta: Blodbrist bland gravida

Blodbrist, anemi, innebär att kroppen saknar tillräckligt många röda blodkroppar för att organen ska få tillräckligt med syre.

Omkring 15-20 procent av alla gravida kvinnor i världen lider av blodbrist på grund av att de har för låga järnvärden. Merparten av blodbristdiagnoserna ställs dock under den senare delen av graviditeten när barnet växer snabbt.

En gravid kvinna behöver ungefär 15 mikrogram järn per dag. Ett överskott av järn kan vara giftigt. Gravida kvinnor uppmanas därför att inte på egen hand öka sitt järnintag utan att först diskutera det med en läkare eller barnmorska.

Källa: Karolinska institutet

TT

Fakta: Studien i siffror

Nästan 300 000 kvinnor och deras drygt 500 000 barn ingick i forskningsmaterialet. Barnen föddes under åren 1987-2010.

Bland barn till mammor som diagnostiserats med blodbrist före vecka 31 drabbades 4,9 procent av autism, 9,3 procent av adhd och 3,1 procent av intellektuell funktionsnedsättning.

Motsvarande siffror för barn till friska mammor var 3,5 procent (autism), 7,1 procent (adhd) och 1,3 procent (intellektuell funktionsnedsättning).

Källa: Karolinska institutet

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.