Japan

Fukushima-chefer frias

1:45 min

En domstol i Japan har friat tre tidigare chefer vid kärnkraftverket i Fukushima. Cheferna hade åtalats för att inte ha vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att förhindra en katastrof.

– Från djupet av våra hjärtan ber vi om ursäkt.

Så lät det knappt tre veckor efter Fukushima-katastrofen i mars 2011, från en av de högt uppsatta cheferna, Tsunehisa Katsumata. Han, tillsammans med två av sina kollegor har nu friats från anklagelserna att de inte införde tillräckliga säkerhetsåtgärder vid kärnkraftverket. En utredning från 2008 hade till exempel föreslagit att högre murar mot havet borde byggas för att skydda mot en tsunami, men det gjordes aldrig.

Det var omöjligt att förutse en sådan katastrof, var försvarets linje i rätten.

Rättsprocessen mot cheferna, som riskerade fem års fängelse, är den enda som ägt rum efter kärnkraftsolyckan som direkt orsakade 44 personers död, hundratals dödsfall i sviterna av olyckan, och att tiotusentals människor fick fly sina hem. Fortfarande är strålningen i området så hög att dekontamineringsarbetet beräknas fortsätta i flera år framöver, till mångmiljardbelopp.

Nästan 6000 personer representerades av åklagarsidan och beskedet att cheferna friades möttes av protester utanför domstolen i Tokyo. Domen förväntas överklagas.

Fakta: Fukushima-katastrofen

En jordbävning den 11 mars 2011 med magnituden 9,0-9,1 orsakade en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid atomkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan.

Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.