Prylarnas pris

Jordartsmetaller återvinns och återanvänds inte i dag

2:20 min

Utvinningen av jordartsmetaller som används i allt större utsträckning av bil- och elektronikindustrin skapar stora miljöproblem. Men trots att brytningen av nya metaller leder till stora miljöproblem återvinns och återanvänds i princip inget alls av jordartsmetallerna i dag.

 – Det är absolut ohållbart. Det är fortfarande i mångt och mycket slit- och slängmentaliteten, säger Klas Cullbrand på Chalmers industriteknik.

Jordartsmetaller finns i mycket av elektroniken vi använder i små mängder. Och mängden jordartsmetaller i den europeiska bilflottan har ökat dramatiskt sedan millennieskiftet.

Det är framförallt jordartsmetallen neodym som står för den stora ökningen. Den används bland annat i magneter i olika typer av elmotorer i bilarna.

Och i dag använder bilindustrin mer nedoym än hela den samlade elektronikindustrin tillsammans.

Trots det ökande behovet, och trots att utvinningen av nya jordartsmetaller orsakar stora miljöproblem där de bryts, har inga jordartsmetaller alls återvunnits från bilar som hittills skrotats i Sverige.

Och på de flesta håll i världen ser det likadant ut.

– För metallerna så är det ju nödvändigt med återvinning, för annars förlorar vi ju metallerna, säger Marie Ljungren Söderman som forskar på jordartsmetaller på Chalmers i Göteborg.

Vad vet vi om vart det tagit vägen – det som vi inte återvunnit nu?

– Vi vet inte så mycket om det faktiskt, säger Marie Ljungren Söderman.

Andreas Andersson är attributledare på Volvo Cars. Det är hans jobb att se till att bilarna lever upp till företagets miljökrav.

– Vi har väl egentligen inte i dagsläget någon riktigt klar idé om hur vi ska kunna materialåtervinna det, säger han.

Vad skulle hända om ni sa att ”vi vill bara ha komponenter som är gjorda av återvunna jordartsmetaller”?

– Bra fråga. Jag tror inte att tekniken finns där i dag, säger han.

Men tekniken finns visst. Stena metall är ett av Europas största återvinningsföretag.

Skulle ni kunna ta hand om det?

– Ja, visst skulle vi kunna det. Det går definitivt att återvinna, säger Christer Forsgren som är forskningsdirektör på Stena metall .

Enligt Christer Forsgren är det helt enkelt inte lönsamt att återvinna jordartsmetallerna. Det är billigare att köpa från gruvorna i Kina.

En annan anledning till att så lite skett är att det i dag inte finns några krav i lagen på att jordartsmetallerna ska återvinnas.

– Återvinning styrs antingen av att det finns hårda krav på att återvinna vissa material eller produkter. Eller också är det på helt ekonomiska grunder, för att det finns ett materialvärde som man kan få ut. Och finns inte det så blir det ingen återvinning, säger Marie Ljunggren Söderman på Chalmers.

Följ vår granskande serie Prylarnas pris om hur våra vanligaste prylar påverkar klimatet och miljön.