Ser tydligt behov

Johansson: Viktigt att stå upp för europeiska värden och principer

2:00 min

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill inte backa från det kritiserade förslaget att en av hennes kommissionärer ska ansvara för att skydda den europeiska livsstilen.

Sveriges nästa kommissionär, Ylva Johansson, som direkt påverkas av uppdraget, försvarar förslaget.

– Att försvara och stå upp för europeiska värden och principer, det tycker jag det är oerhört viktigt att den här kommissionen gör, säger Sveriges föreslagna kommissionär Ylva Johansson till Sveriges Radio.

Det var i förra veckan som kommissionens nya ordförande von der Leyen föreslog att Margaritis Schinas, den grekiska kommissionären, skulle få ansvar för att skydda den europeiska livsstilen. Uppdraget kopplades också ihop med migration, vilket ingår i Ylva Johanssons föreslagna arbetsområde.

Uppdraget har debatterats mycket den senaste veckan. Vissa stödjer von der Leyen medan andra menar att kommissionen på det här sättet flörtar med extremhögern och målar ut migranter som hot.

Delar av EU-parlamentet, som måste godkänna hela kommissionen, inklusive det här uppdraget, vill ändra titeln. Den liberala gruppen gick igår kväll ut och sa att den inte kommer rösta för Schinas som kommissionär om namnet på hans portfölj är kvar.

Von der Leyen har i dag diskuterat frågan med ledarna för parlamentets partigrupper men hon ska inte ha visat några tecken på att vilja backa.

Ylva Johansson tycker att man kan ha en diskussion om ordvalet men hon ser ett tydligt behov uppdraget som sådant. Likt von der Leyen hänvisar hon till värderingar som nämns i EU:s fördrag som måste skyddas.

– Det handlar om rättsstatens principer som är hotade. Det handlar om individens rättigheter som är hotade. Det handlar om jämställdhet mellan kvinnor och män som är hotade, det handlar om skydd för minoriteter som är hotade.

Vem är det som ska skyddas och mot vem?

– Skyddas mot de krafter som faktiskt ifrågasätter grundläggande principer i unionen.